“Nebesa” u četvrtak otvaraju Mostar film festival

Petnaesto izdanje Mostar film festivala – Festivala filmske glume (MOFF) počinje u četvrtak, 28. oktobra, projekcijom filma Srđana Dragojevića “Nebesa”, koji će se prikazati u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača s početkom u 18 sati.

Po riječima glasnogovornice MOFF-a Monike Ćubela Savić, nakon toga program MOFF-a nastavlja se u auto-kino, na platou Sajma privrede u Rodoču, gdje će pod otvorenim zvjezdanim nebom, kao i prošle godine, biti prikazani filmovi u takmičarskom dijelu programa.

“Vjerujemo da se radi o najboljim regionalnim filmskim ostvarenjima, koje ćemo i ovaj put za našu publiku prikazati na otvorenom zbog pandemije koronavirusa, ali i zbog prošlogodišnjeg iskustva koje je zaista bilo odlično. Naši posjetioci bili su oduševljeni takvom formom prikazivanja filmova, jer je to nešto što se rijetko viđa u našem gradu”, kazala je Ćubela Savić.

Direktor MOFF-a Slaven Knezović kazao je kako mu je drago što može mostarskoj publici prikazati desetak vrijednih filmova koje vrijedi pogledati.

Pored takmičarskog dijela programa, planiran je i dokumentarni studentski program, kao i masterclass radionice koje će voditi Dejan Aćimović.

“Trudimo se biti svjetlo kinematografije, nekakav zamajac, barem ovde u Hercegovini, i na tome ćemo ustrajati i u idućem periodu”, poručio je Knezović.

Ovom prilikom, Knezović je najavio i dva projekta pozorišno-filmske udruge Oktavijan, koja su u realizaciji.

“Prvi je koprodukcija filma “Vampir s Miljacke”, reditelja Pave Marinkovića, koji se završava, a drugi je početak snimanja dugometražnog igranog filma “Božji gnjev”, reditelja Kristijana Milića i scenariste Josipa Mlakića” kazao je Knezović.

(Fena)