Australija: Visoki stepen opreza za građane koji putuju u inostranstvo

Australija je u četvrtak preporučila svojim građanima koji putuju u inostranstvo da “pokažu visoki stepen opreza” dok se priprema da otvori svoje granice po prvi put u 19 mjeseci.

Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine ponovo je uvelo savjete za putovanje za 177 zemalja i teritorija prije nego što potpuno vakcinisani Australci dobiju slobodu da putuju u inostranstvo od ponedeljka.

Većina građana sa stalnom dozvolom boravka i australskih državljana “blokirani” su u ostrvskoj zemlji od marta prošle godine od najdrastičnijih pandemijskih restrikcija u jednoj demokratskoj zemlji. Oni su morali da zatraže izuzeće od zabrane i da se pravdaju vanrednim okolnostima. Većina zahtjeva je odbačena ili je odobrena prekasno za Australce da obiđu svoje najbliže. Putovanja u i iz Australije nisu dopuštena.

Međunarodna putovanja biće prvobitno ograničena na aerodrom u Sydneyu, jer Novi Južni Vels ima najvišu stopu vakcinacije od svih saveznih država. Više od 86 posto stanovništva australske najmnogoljudnije države u dobi od 16 godina i starijih potpuno je vakcinisano, a više od 93 posto njih primilo je barem jednu dozu vakcine.

Prvobitno će samo oni sa stalnom dozvolom boravka i građani Australije biti u prilici da putuju. Potpuno vakcinisani stranci s radnim i studentskim vizama imaće prioritet nad međunarodnim turistima.

Vlada, međutm, očekuje da će Australija primati strane turiste do kraja godine.

Ponovno otvaranje granica za vakcinisane uzrokovalo je komplikacije za porodice koje putuju iz zemalja koje, za razliku od Australije, ne vakcinišu djecu do 12 godina starosti, prenosi AP.

(Fena)