Turski brod sa stotinama afganistansih izbjeglica pristao u grčku luku

Turski teretni brod koji je prevozio 382 osobe, uglavnom afganistanske migrante, pristao je u grčku luku rano u nedelju, dva dana nakon što je iz Egejskog mora poslao signal za hitne slučajeve.

Šest osoba u najvećem pojedinačnim prilivu migranata u toj zemlji, privedeno je nakon što je brod, Murat 729, prevezen u luku Kos, saopštilo je Ministarstvo migracija. Ostali su odvedeni u prihvatni centar na otoku. Njihov boravak u centru, gdje će biti liječeni i stavljeni u karantin, biće privremen, rečeno je iz Ministarstva.

Grčka je bila glavni put u Evropsku uniju za tražioce azila koji dolaze iz Turske. Broj dolazaka naglo je pao od 2016. godine, nakon što su EU i Turska dogovorile sporazum o zaustavljanju prelaska migranata u Grčku.

Međutim, od kako su talibani preuzeli vlast u Afganistanu u avgustu, mnoge države Evropske unije strahuju od ponavljanja izbjegličke krize 2015. godine, u kojoj je gotovo milion ljudi, uglavnom sirijskih izbjeglica, stiglo u EU nakon što su prešli granicu na grčkim ostrvima u blizini Turske.

U petak je grčko Ministarstvo pomorstva zatražilo od Turske da prihvati povratak broda, javio je danas Reuters.

Četvorica migranata, od kojih troje djece, utopila su se u utorak nakon što je kod otoka Chiosa potonuo brod kojim su oni i još 23 osobe pokušale prijeći iz Turske u Grčku.

(Fena)