Krimolovci“ u oktobru zaprimili 426 poziva, od kojih je 27 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u oktobru 2021. godine registrovali su ukupno 426 poziva, od kojih je 27 sa korisnim informacijama o krivičnim djelima i izvršiocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Putem telefonske linije „Krimolovci“ zaprimljena su 322 poziva, od kojih je deset bilo sa korisnim informacijama o krivičnim djelima i izvršiocima.

Takođe, putem telefonskog obrasca za prijavu krivičnog djela na web stranici SIPA-e, zaprimljene su 104 prijave, od čega je 17 bilo sa korisnim informacijama, od kojih je pet dostavljeno na postupanje Kriminalističko-istražnom odjelu SIPA-e.

U oktobru je pristiglo pet povratnih informacija po kojima je postupala SIPA ili su ih dostavila nadležna policijska tijela. Na osnovu dostavljenih povratnih informacija, utvrđeno je da su nadležnim tužilaštvima dostavljena dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima.

Pored toga,, policijski službenici SIPA-e dali su 49 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

M. N.

(NovaSloboda.ba)