U BiH blokirana 100.463 računa poslovnih subjekata

Centralna banka Bosne i Hercegovine objavila je  ažurirani popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH. U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CB BiH navedeno je da su u BiH krajem oktobra bila blokirana 100.463  računa poslovnih subjekata te da 54.174  firme imaju blokiran bar jedan račun.

U odnosu na kraj septembra, broj blokiranih računa poslovnih subjekata povećan je za 702, a broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun za 110.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.040 stranica, pobrojani su poslovni subjekti iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

(Fena)