U Sloveniji 43 posto pozitivnih testova, čeka se odluka o novim restrikcijama

U Sloveniji je u zadnja 24 sata od posljedica Covida-19 umrlo 11 oboljelih, a novozaraženih je 1.136 ili 43 posto od ukupno testiranih, objavio je u utorak nacionalni Institut za javno zdravlje, dok se čeka odluka vlade o novim restrikcijama.

Udio pozitivnih testova od 43,1 posto nešto je manji od rekordnih 47,8 posto, koliko je bilo dan ranije, ali je pogoršanje epidemiološke situacije izrazito na sedmični nivo, jer su prije sedam dana bile potvrđene 2.292 nove infekcije, uz 37,8 posto pozitivnih testova.

Punjenje bolnica covid pacijentima i dalje se ubrzava i približava brojkama, koje se epidemiolozi odredili kao granicu nakon koje će protivepidemijske mjere trebati zaoštriti.

Prema novim podacima, na covid odjelima bolnica već je 634 pacijenata, 31 više nego dan ranije, a na intenzivnim odjelima je njih 158, 13 više nego juče.

Vladina stručna skupina za Covid-19 u ponedeljak je predložila nove mjere čiji sadržaj još nije poznat, a o tome bi se nešto više moglo znati danas, javljaju slovenski mediji.

Podsjećaju da su epidemiolozi prošle sedmice popunjenost intenzivnih odjela sa 160 pacijenata odredili kao granicu kad treba uvesti rigorozne mjere, uključujući i jednu vrstu lockdowna, kako bi se dalji rast epidemijskih brojki ograničio, prenosi Hina.

(Fena)