U HNK-u nema gripe, ali ima viroza u blažim oblicima

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona posljednjih dana nije zabilježen nijedan slučaj gripe, ali jeste petnaest slučajeva akutnih respiratornih bolesti.

Po riječima direktora za Zavoda za javno zdravstvo HNK-a prim. dr. Eniza Čolakovića postoje viroze koje su u kantonu prisutne, ali u blažim oblicima.

“Prema podacima s kojima raspolažemo u Zavodu, veliki je broj ambulanti u opštinama preplavljen građanima, jer su u kantonu zabilježeni neki oblici viroza koje ne traju dugo. One se manifestuju malaksalošću, hunjavicom, curenjem iz nosa i rijetko povećanom temperaturom, a traju otprilike od tri do pet dana”, izjavio je za Fenu direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a i ove je godine, u cilju zaštite rizičnih grupa građana od gripe, osiguralo 1. 500 doza cjepiva.

“Vakcine će besplatno biti dostupne osobama koje boluju od kroničnih oboljenja pluća, bubrega, srca, šećerne bolesti i malignih oboljenja, bez obzira na starosnu dob i osobama starijima od 65 godina”kaže dr. Čolaković.

On je mišljenja da bi vakcine trebali dobiti i zdravstveni radnici, ali i radnici u MUP-u, obrazovanju itd.

Do početka iduće sedmioce vakcine će biti isporučene ZZJZ HNK-a, odakle će biti distribuirana prema domovima zdravlja u opštinama proporcionalno broju stanovnika.

Gdje i kad će se moći primiti vakcina protiv gripe, javnost će biti blagovremeno obaviještena.

“Građani će tako imati na raspolaganju i vakcinu protiv korone ,ali i gripe, jer je vakcinisanje najbolji način za smanjenje rizika od bolesti i komplikacija gripe ili korone kod osoba koje, zbog zdravstvenog stanja ili poodmakle dobi, imaju povećani rizik od komplikacija”, zaključuje prim. dr. Čolaković.

(Fena)