Pretežno oblačno, popodne razvedravanje

Jutros je u našoj zemlji oblačno i maglovito vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Ivan-sedlo 3 stepena, Bihać, Bugojno, Gradačac 5, Livno, Sanski Most, Sarajevo, Zenica 6, Bjelašnica 7, Grude 10, Mostar 11, Neum 14 stepeni

Danas će u našoj zemlji prije podne preovladavati pretežno oblačno i maglovito vrijeme. Poslije podne postepeno razvedravanje u većini područja.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Dnevna temperatura vazduha od 12 do 18, na jugu do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz povoljnije biometeorološke prilike većina populacije trebala bi biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika djelimično će se umanjiti.

Poželjno je biti oprezniji tokom svježijih jutarnjih sati, prikladno se obući i ne pretjerivati sa aktivnostima.

U nastavku dana biće ugodnije, bez padavina, uz povremene sunčane intervale i umjereni porast temperatura, što bi trebali iskoristiti za boravak na otvorenom.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle, oprez zbog odrona

Zbog izlijevanja vode na kolovoz i dalje je obustavljen saobraćaj na regionalnim putevima: Visoko-Ilijaš (Čekrekčije), Maglaj-Zavidovići (u Maglaju) i Podgrab-Jahorina (u mjestu Lisovići).

Na magistralnom putu Sarajevo-Foča mogu saobraćati vozila do 3,5 tone, a autobusi i teretna vozila saobraćaju preko Romanije.

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da se na vrijeme informišu o trenutnom stanju na putevima.

***

Zbog izvođenja neophodnih radova, dvosmjerno saobraćanje suprotnom trakom od zone radova, aktuelno je na dionici autoputa A-1 Kakanj-Visoko (na mostu u naselju Dobrinje).

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Draksenić-Vrbaška (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina). Za vrijeme radova putnička vozila mogu koristiti lokalni put (Podgradci-Jablanica-Sjeverovci-Božići), dok teretna vozila saobraćaju preko Banja Luke i Prijedora.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Jajce (Skela), Nemila-Žepče (Želeće), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta. na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)