Sutra službeno puštanje u rad punionice električnih vozila

Na parkingu Vijećnice Grada Mostara sutra će, u 10 sati, biti obavljeno službeno puštanje punionice električnih vozila u rad, kada će biti predstavljeni i pokazani električni automobili, koji su trenutno dostupni na našem tržištu.

Iza Gradske vijećnice Grada Mostara postavljena je prva javna dvostrana punionica električnih vozila, koja je već puštena u probni rad u septembru ove godine. Instalirana punionica je snage dva puta 22 kW, model punjenja 3 s dva priključka tip 2. Dvostrana punionica omogućava da se mogu dva električna vozila uporedo puniti, a takođe se mogu puniti električni bicikli i skuteri.

Projekat su finansirali Fond za zaštitu okoline Federacije BiH i Grad Mostar. Procijenjena vrijednost projekta je 35.000 konvertibilnih maraka, a radove na postavljanju punionice električnih automobila uspješno je izvršila mostarska firma Unis telekomunikacije d.d. Mostar.

Ključan uslov za značajno povećanje udjela električnih vozila u putničkom saobraćaju na području Grada Mostara je izgradnja javne infrastrukture za punjenje električnih vozila, odnosno mreže punionica.

(NovaSloboda.ba)