Članovi Predsjedništva BiH danas sa Gabrijelom Escobarom

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas će se u odvojenim susretima  sastati sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrijelom Escobarom.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH, sa američkim dužnosnikom prvo će se sastati predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a potom  članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Prema najavi izjave za medije nakon susreta daće predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok zvanično nije najavljeno obraćanje zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrijela Escobara niti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar stigao je juče u prvu službenu posjetu BiH od kako je imenovan na tu dužnost.

Na Twitter nalogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ranije je objavljeno da će on posjetiti Sarajevo i Banju Luku kako bi ponovio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Escobar bi s bh. dužnosnicima trebao razgovarati o ključnim pitanjima korupcije, te pozvati sve lidere da se vrate dijalogu i kompromisu, rečeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

(Fena)