Oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu zemlje pada kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica 4 stepena, Bugojno i Srebrenica 6, Drvar, Gradačac, Jajce, Sanski Most, Sarajevo, Sokolac i Tuzla 7, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Doboj, Prijedor i Zenica 8, Ivan-sedlo 10, Livno i Mostar 12, Trebinje 13, Grude 14, Neum 16 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Prognozirana količina padavina širom zemlje je uglavnom između 15 i 30 litara po metru kvadratnom, lokalno do 45 litara.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 7 i 12, na jugu zemlje do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je loša.

Pogoršanje vremena, praćeno padavinama, kod osjetljivih osoba uzrokovaće pojačane tegobe u vidu reumatskih i bolova na mjestima povreda, dekoncentracije, nesanice.

Veći sadržaj vlage u zraku također će stvarati probleme hroničnim bolesnicima.

Sa noćnim satima biće i hladnije, što će dodatno kvariti opštu sliku.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Vozi se po klizavom kolovozu, oprez zbog odrona

Na magistralnom putu Sarajevo-Foča mogu saobraćati vozila do 3,5 tone, a autobusi i teretna vozila saobraćaju preko Romanije.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz i dalje je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Podgrab-Jahorina (u mjestu Lisovići).

U centralnoj Bosni i ponegdje u Hercegovini pada kiša, pa upozoravamo na mjestimčno klizav kolovoz. Skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz, kao i na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da se na vrijeme informišu o trenutnom stanju na putevima.

Zbog izvođenja neophodnih radova, dvosmjerno saobraćanje suprotnom trakom od zone radova, aktuelno je na dionici autoputa A-1 Kakanj-Visoko (na mostu u naselju Dobrinje).

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Draksenić-Vrbaška (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina). Za vrijeme radova putnička vozila mogu koristiti lokalni put (Podgradci-Jablanica-Sjeverovci-Božići), dok teretna vozila saobraćaju preko Banja Luke i Prijedora.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Jajce (Skela), Nemila-Žepče (Želeće), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)