Razgovor o izgradnji zajedničkog spomenika civilnim žrtvama rata u Mostaru

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić primio je u ponedeljak u Gradskoj vijećnici predstavnike Upravnog odbora Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar i predstavnike Misije OESS-a, s kojima je razgovarao o inicijativi za izgradnju zajedničkog spomen obilježja svim civilnim žrtvama rata u Mostaru.

Gradonačelnik Kordić kazao je kako ni 25 godina od završetka rata Mostar nema takav spomenik, te kako on podržava tu inicijativu i zajedno sa svim gradskim vijećnicima spreman je i realizovati taj projekat kako bi Grad Mostar odao počast i pijetet svim civilnim žrtvama u proteklom ratu.

Predstavnici Misije OESS-a, takođe, su pozdravili ovu inicijativu i naglasili kako su spremi i finansijski podržati izgradnju spomenika kada se svi zainteresovani faktori us<glase oko svih detalja vezanih za njegovu izgradnju.

Adnin Hasic, predsjednik Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992 i član Upravnog odbora Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar, izrazio je punu podršku inicijativi za izgradnju jedinstvenog spomen obilježja civilnim žrtvama u Mostaru uz napomenu da je za ovaj projekat neophodna šira podrška kako porodica žrtava i udruženja koja njeguju kulturu sjećanja, tako i političkih aktera u Gradu Mostaru

Na sastanku je naglašeno kako Mostar zaslužuje jedan takav spomenik, koji će biti trajna opomena i podsjećanje. Iskazana je spremnost na saradnju i naglašena želja da svako pruži svoj  doprinos u realizaciji ovog projekta, a koji, kako je rečeno, zasigurno može otvoriti neke nove stranice u Gradu kada je u pitanju pomirenje, međusobno poštovanje i razumijevanje.

Dogovoreno je da će se uskoro održati novi sastanak u širem sastavu, kako bi se što bolje obavile sve potrebite pripremne aktivnosti za ovaj važan i osjetljiv projekat.

Sastanku je prisustvovao i vijećnik Arman Zalihić, predsjednik Komisije Gradskog vijeća za saradnju s vjerskim zajednicama i nevladinim udruženjima, saopšteno je iz Gradske uprave Mostara.