Skokom bez aplauza obilježena 28. godišnjica rušenja Staroga mosta

Skokom bez aplauza i bacanjem cvijeća u Neretvu, danas je obilježena 28. godišnjica rušenja Staroga mosta. Skok u hladnu Neretvu izveo je Admir Delić.

Klub skakača u vodu “Mostari” je, simboličnim skokom bez aplauza tačno u 10,16 sati, kada se prepoznatljivi luk Starog mosta 1993. godine srušio u Neretvu, obilježio ovaj datum, koji će mnogim Mostarcima zauvijek ostati u sjećanju.

Današnjem obilježavanju, uz veliki brojh učenika osnovnih i srednjih škola sa bh. zastavama, prisustvovali su, između ostalih, pojedini vijećnici Gradskog vijeća Mostara, poslanici u Skupštini HNK-a, pojedini ministri kantonalne vlade, predstavnici JOB-a grada Mostara, političkih stranaka i FK Velež.

Stari most djelo je turskog graditelja Hajrudina, a sagrađen je u perioduizmeđu 1557. i 1566. godine.

Početkom rata, 1992. godine Stari most oštetile su srpske vojne snage i JNA, a 9. novembra 1993. godine Stari most srušio se nakon što je oštećen topovskim granatama ispaljenim s položaja HVO-a na Stotini.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. godine otvoren je rekonstruisani most. Godinu dana kasnije, Stari most uvršten je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

(NovaSloboda.ba)