Policija HNK-a štrajkom traži isplatu četiri miliona maraka dugovanja

Sindikat policije Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je jednosatni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih dugova po pravosnažnim sudskim presudama.

Sindikat od Vlade HNK-a traži isplatu četiri i pol miliona maraka do kraja pbudžetske godine, od ukupno 27 miliona maraka dugovanja, uključujući kamate, koja su se nakupila još od 2003. godine, kada su i pokrenuti sudski procesi zbog kršenja radnih prava po važećim kolektivnim ugovorima.

“Ovo je jedan od koraka kojim želimo ukazati na naše nezadovoljstvo. Ukoliko Vlada nakon ovoga ne ispoštuje dogovor o isplati potraživanja, odredićemo dalje korake u sukladu sa zakonom”, kazao je u izjavi za Fenu zamjenik predsjednika Sindikata policije HNK-a Vido Marić.

Marić podsjeća kako je Sindikat policije s ministrom unutrašnjih poslova Slađanom Bevandom i ministrom finansija Adnanom Faladžićem u ljunu održao sastanak, na kome su dogovoreni način i dinamika isplate ove vrste dugovanja za 2021. godinu, ali navodi kako dogovor nikada nije ostvaren.

Iz Sindikata policije HNK-a kažu kako je današnji štrajk upozorenja prvi korak i naglašavaju da bi pokretanjem novih tužbi, ukoliko do konca budžetske godine ne dođe do isplate, Vlada HNK-a sebi samo zakomplikovala budžetsko stanje.

(Fena)