Ministar vanjskih poslova Njemačke: Nećemo finansirati entitet koji uništava BiH

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas tvrdi da Njemačka pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini, ali da neće usmjeravati novac njemačkih poreznih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države.

“Nećemo moći skrštenih ruku pratiti nastavak ove neodgovorne politike. Jer, takva politika ne šteti samo ljudima u Bosni i Hercegovini. Ona unazađuje i sav napredak koji je, na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, postignut tokom dugog niza godina uz ogromnu podršku međunarodne zajednice, EU i Njemačke”, kazao je Maas u intervjuu za portal Klix.

Istakao je da je u BiH trenutno najgora politička kriza od završetka rata u BiH 1995. godine i da ga pogađa kada čuje da se ljudi u zemlji čak ponovo plaše nasilja.

“Za to je prvenstveno odgovorna opasna i neodgovorna secesionistička politika vlade Republike Srpske. Nakon povlačenja iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, sljedeća odluka treba, prema svemu sudeći, da bude povlačenje iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i državnih poreskih organa, pa čak i formiranje vlastite vojske”, pojasnio je.

Maas je naglasio da visoki predstavnik igra ključnu ulogu i da on treba jačati državne institucije na svim nivoima i nadzirati provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Za to ima punu podršku Njemačke, naših partnera iz EU i velike većine članica Vijeća sigurnosti UN-a. On ima na raspolaganju široku paletu instrumenata, u koju spadaju i ovlaštenja koje mu je dodijelila međunarodna zajednica, takozvana bonska ovlaštenja”, pojasnio je.

Govoreći o ekonomiji, Maas je kazao da je EU najveći trgovinski partner Bosne i Hercegovine i da je EU perspektiva velika prilika za Bosnu i Hercegovinu i regiju za trajnu budućnost u miru i prosperitetu.

“Ali, EU-perspektiva je i u geostrateškom interesu same EU. Kao Evropljani, dijelimo zajedničku prošlost, a uvjereni smo, i zajedničku budućnost”, dodao je.

Međutim, kazao je da se za članstvo moraju ispuniti uslovi i da je Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo 2016. godine

“Da bi se u tome napredovalo, a mi to jako želimo – mora se aktivno raditi na reformama koje je identificirala Evropska komisija. Centralne teme su vladavina prava, kao i usklađivanje izbornog zakona. Nažalost, trenutni tempo reformi je potpuno nezadovoljavajući. Umjesto da se uhvatite u koštac s problemima, reforme se i dalje odgađaju i blokiraju”, istakao je Maas.

Mišljenja je da neodgovorni političari samo što nisu izložili riziku budućnost jedne cijele zemlje i njenih ljudi.

“Reforme koje su neophodne za pristupanje EU nisu same sebi cilj, već apsolutno potrebna investicija u budućnost zemlje. Samo u jednu pouzdanu pravnu državu mogu doći prijeko potrebne investicije, otvoriti se radna mjesta i osigurati ostanak mladih iz Bosne i Hercegovine u svojoj zemlji”, istakao je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mass.

(Fena)