Oblačno u Bosni, sunčano u Hercegovini

Jutros u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove oblačno i maglovito. U ostatku zemlje pretežno sunčano.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac 0 stepeni, Livno 2, Ivan-sedlo 3, Bugojno, Drvar, Sarajevo-Bjelave, Tuzla 4, Bijeljina, Gradačac, Jajce 5, Doboj, Zenica 6, Banja Luka, Bihać, Grude, Prijedor, Sanski Most 7, Bjelašnica 8, Mostar, Trebinje 11, Neum 13 stpeni.

Danas će u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, veći dio dana, preovladavati magla i niskp naoblačenje. U ostatku zemlje sunčano.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 10 do 16, na jugu do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Stabilizacija vremenskih prilika pozitivno će djelovati na većinu populacije.

U Bosni će duže zadržavanje naoblake i hladno vrijeme većim dijelom prijepodneva, uzrokovati probleme osjetljivim osobama.

Drugi dio dana, sa porastom temperatura, biće ugodniji u cijeloj zemlji.

Neophodno je posvetiti pažnju primjerenom oblačenju, naročito tokom jutra i večeri.

Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i djelimično umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, posebno na širem području Sarajeva, Bugojna, Travnika, Visokog, Kaknja i Gračanice, te ponegdje uz rijeke Drinu, Savu, Vrbas i Lašvu. Skrećemo pažnju na učestale odrone i savjetujemo opreznu vožnju. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever zbog sanacionih radova na mostu saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova. Isti režim saobraćaje na snazi je i na dionici A-1 Kakanj-Visoko (na mostu u naselju Dobrinje).

I danas će, zbog asfaltiranja, u vremenu od 08 do 16 sati biti obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Bužim-Bosanska Otoka. Za vrijeme obustave putnička vozila saobraćaju lokalnom obilaznicom (Jezerski-Mahmića most), dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac Otoka-Ljusna-Križ-Bužim.

Obustava saobraćaja zbog asfaltiranja u vremenu od 08 do 18,30 sati danas će biti i na putnom pravcu Krupac-Igman (Krupac-raskrsnica za Trnovo).

Na magistralnom putu Sarajevo-Foča mogu saobraćati vozila do 3,5 tone, a autobusi i teretna vozila saobraćaju preko Romanije.

Zbog oštećenja kolovoza i dalje je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Podgrab-Jahorina (u mjestu Lisovići).

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Draksenić-Vrbaška (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina). Za vrijeme radova putnička vozila mogu koristiti lokalni put (Podgradci-Jablanica-Sjeverovci-Božići), dok teretna vozila saobraćaju preko Banja Luke i Prijedora.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Jajce (Skela), Nemila-Žepče (Želeće), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)