MUP HNK-a: Privedena 21 osoba, svi su saslušani u svojstvu osumnjičenih

Povodom sukoba huligana, MUP HNK-a danas se oglasio saopštenjem, koje donosimo u cijelosti.

Dana 13.11.2021. godine oko 13,55 sati u PU Mostar dojavljeno je da blizini bivšeg hotela Ero, tačnije na zidu  jedne kladionice,  grupa nepoznatih lica pripadnici navijačke grupe „Red ArmY“ pišu grafit „1981“ preko već postojećeg grafita  „HŠKZ“, koji su prethodno nacrtali pripadnici navijačke grupe „Ultrasi“.

Dolaskom na mjesto događanja, policijski službenici su upozorili nepoznata lica da se udalje sa navedene lokacije, jer su iz smjera Centra II grupu nepoznaih lica pripadnika „Ultrasa“ . Isti su bili  maskirani crnim kapama i zaštitnim maskama, držeći u rukama razne drvene, metalne predmeta, kamenice i pirotehnička sredstva.

Policijski službenici pokušali su spriječit fizički kontakt i tuču navijačkih grupaupozorenjem,  to su tek uspjeli  upotrebom službenog naoružanja, pucali su više hitaca upozorenja u zrak, sve u cilju spašavanja  lica koje je ležalo na pločniku nepomično. Oko 15,00 sati uspostavljen je javni red i mir, jedno lice od učesnika nereda teže je povrijeđeno i dva policijska službenika zadbila su lakše tjelesne povrede, materijalna šteta je pričinjena na dva poslovna objekta.

Obzirom da je na osnovu prikupljenih bezbjednosno obavještajnih podataka prijetila opasnost novih sukoba, noću 13.i sutradan 14.11.2021. godine MUP HNK-a je, kao ispomoć, angažavao interventne jedinice PU Konjic i PU Čapljina, a u pripravnosti angažovao i jedinicu za posebne namjene i drugih kantonalnih MUP-ova. Policija je djelovala  preventivno i operativno na terenu, te su spriječili  već najavljene tuče navijačkih skupina.

Sektor kriminalističke policije provodi krim-operatvnu istragu, utvrđuje identitet lica koja su učestvovala u neredima. Privedeno je 21 lice koje je učestvovalo u neredima, sva su lica saslušana u svojstvu osumnjičenih, obrađeni krim-tehnički, odnosno daktiloskopirani i sinjeletički fotografisani. Po okončanju krim-operativne istrage nad svim učesnicima nereda, Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biće proslijeđeno nadležnom tužilaštvu. Cjelokupna istraga se provodi pod nadzorom kantonalnog tužilaštva, a osumnjičena lica se terete za vršenje slijedećih krivičnih djela: Učestvovanje u tuči, Nanošenje teških tjelesnih ozljeda, Oštećenje tuđe stvari i Napad na ovlašteno službeno lice.

Pošto je došlo do upotrebe vatrenog oružja i primjene drugih policijskih ovlaštenja, Odjel za profesionalne standarde MUP-a HNK ispitaće sve okolnosti i utvrditi eventualne propuste u preduzimanju službenih radnja, stoji u saopštenju MUP-a HNK-a.

(NovaSloboda.ba)