Na poljsko-bjeloruskoj granici situacija eskalirala

Na granici između Poljske i Belorusije, u regionu Grodno, gdje se nalazi više stotina neregularnih migranata, eskalirala je u utorak nakon što je grupa migrana pokušala ući na teritoriju Evropske unije.

Bjeloruski državni komitet za granice objavio je video snimak, na kome se vidi kako poljska policija interveniše u tampon zoni na granici dvije zemlje.

Poljska policija koristila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala migrante.

Ministarstvo odbrane Poljske saopštilo je da su migranti kamenicama napali vojnike i pripadnike policije, te da pokušavaju uništiti ogradu i preći na teritoriju Poljske, prenosi Anadolija.

Više od 2.000 migranata, među kojima su žene i djeca, u ponedeljak je napustilo kampove u Bjelorusiji i krenulo prema zapadnoj granici s Poljskom.

Zapadno od grada Grodna, migranti, koji su došli uglavnom iz Iraka, napustili su kampove koje su izgradili u šumskom području, te su cijelu noć proveli na graničnom prelazu Bruzgi – Kuznica.

Bjelorusija je u oktobru suspendovala sporazum s Evropskom unijom, kao i obavezu da prime nazad migrante koji su sa njene teritorije ušli u EU.

Evropska unija optužuje bjelorusku administraciju da “koristi neregularnu migraciju kao sredstvo” i “pokušava destabilizovati EU” slanjem migranata na granice država članica EU.

Poljske vlasti najavile su da neće dopustiti migrantima ulazak u zemlju i da će one koje uspiju poslati nazad u Bjelorusiju. Istovremeno, Bjelorusija optužuje Poljsku da ne pruža humani tretman ljudima koji žele migrirati u Evropu.

(Fena)