Zdravstveni radnici u Konjicu najavili generalni štrajk

Zaposlenici Opšte bolnice i Doma zdravlja u Konjicu, nezadovoljni zbog kašnjenja plata i blokade računa tih ustanova, najavili su kako će 26. novembra stupiti u generalni štrajk ukoliko u narednih desetak dana ne dođe do isplate barem avgustovske plate.

“Na sastanku podružnice, jednoglasno je donesena odluka o pokretanju procedura za stupanje u generalni štrajk, koji smo planirali za 26. novembar. Ljudi su umorni od svega ovoga i tražili smo najraniji mogući dan kada bismo mogli pokrenuti generalni štrajk, a tu su naravno i zakonske procedure koje moraju proći. Naš zahtjev je jedan, a to je da u tih desetak dana bar dođe do ispate avgustovske plate koja nam kasni i da se uspostavi dalje isplaćivanje plata”, kazala je Feni predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i Opšte bolnice Konjic Azra Mušinović.

Ukoliko dođe do ispunjenja njihovog zahtjeva, procedura za pokretanje generalnog štrajka će biti obustavljena.

“Ukoliko dođe do ispunjenja našeg zahtjeva, mi ćemo zaustaviti ove pripreme za štrajk i nastaviti naš rad, očekujući da će se nagomilani problemi riješiti, a ukoliko se to ne desi, mi ćemo zbilja morati ići dalje sa sindikalnim aktivnostima”, poručila je Mušinović.

Navedeni problemi, kako je dodala, mogli bi dovesti i do kolapsa porodične medicine i hitne pomoći.

“Nama već kasne tri plate, a dosta ljekara, pogotovo u Ambulanti porodične medicine, koji su zaposleni na ugovor na određeno vrijeme, živi van Konjica. Tim ljudima neće moći biti produženi ugovori zbog blokade računa koja to sprječava, a s druge strane neće imati ni finansijskih mogućnosti da ostanu raditi ovde, tako da nam se s te strane smiješi kolaps porodične medicine, a samim tim i Hitne pomoći, jer te kolege koje rade u Ambulanti porodične medicine rade i u Hitnoj pomoći”, ustvrdila je Mušinović.

Predsjednik Osnovne organizacije Nezavisnog strukovnog sindikata Opšte bolnice Konjic Irfan Jazvin kazao je kako u njihovom sindikatu ima i nemedicinskog kadra, te da su svi složni oko pokretanja procedure za stupanje u generalni štrajk.

Zaposlenici Opšte bolnice i Doma zdravlja u Konjicu prošle sedmice održali su i polusatni štrajk upozorenja, a Jazvin kaže kako im se ni nakon toga niko od nadležnih predstavnika vlasti nije obratio.

“Niko nam se do sada nije obratio s tim da je bilo nekih dojava kako bi plaća mogla biti danas, sutra, pa za tri dana, a evo do danas se ta plata nije uplatilam tako da smo mi, nažalost, morali donijeti odluku da idemo u generalni štrajk”, naglasio je Jazvin.

(Fena)