Duge liste čekanja u mostarskim vrtićima: 4.600 djece, 1.880 slobodnih mjesta

Broj djece u Mostaru koja bi se mogla upisati u vrtić ili jaslice je oko 4.600, međutim trenutni kapacitet gradskih vrtića je 810 mjesta, a još 1.070 mjesta je raspoloživo u privatnim vrtićima.

Taj podatak iznio je načelnik Odjela za obrazovanje, sport i kulturu Grada Mostara Božo Ćorić na sjednici Gradskog vijeća, predstavljajući Izvještaj o radu dječjih vrtića.

“Ukupno imamo 1.880 vrtićkih mjesta u gradu, što nije dovoljno. Zbog toga se u vrtićima stvaraju i liste čekanja”, kazao je Ćorić.

Dodao je kako bi gradski vrtići do krajaa godine proširenjem trebali dobiti dodatnih 60 slobodnih mjesta.

“Navodno bi se trebala otvoriti još dva privatna vrtića u Mostaru, a to bi dobrim dijelom moglo poboljšati kapacitete kako bi se smanjile liste čekanja za upis u vrtić”. dodao je Ćorić.

Podsjetio je kako Hercegovačko-neretvanski kanton nema usklađen Zakon o predškolskom obrazovanju kojim bi se za svu djecu kantona uvela obavezna predškolska godina, kao što je to praksa u drugim kantonima.

Ispred Kluba HDZ-a BiH na sjednici su naglasili kako gradski vrtići imaju infrastrukturnih problema, kao što su problemi s kanalizacijom, nedostatak dvorišta, nelegalno parkiranje susjeda i loša statika. Naveli su i kako u tom smislu nedostaje saradnje između gradskih službi. Dodali su kako je hitno potrebno izgraditi vrtić u naselju Centar 2, jer je postojeći neuslovan, a naselje se širi.

Na inicijativu vijećnice Irme Baralija (Naša stranka) usvojen je zaključak u okviru Izvještaja kojim se predviđa da se u budžetu osiguraju sredstva za kontinuiranu edukaciju zaposlenog kadra u svim vrtićima.

(Fena)