Poplave u Kanadi, oluja prekinula saobraćajne veze oko Vancouvera

Luka u gradu Vancouver, najveća u Kanadi, objavila je da su svi željeznički prilazi luci poplavljeni, dok je u klizištima istočno od luke jedna osoba poginula, a dvije se vode kao nestale, javlja BBC.

“Sav željeznički promet prema luci i iz nje je prekinut zbog poplava u unutrašnjosti savezne države British Columbia”, rekao je glasnogovornik luke Matti Polychronis.

Najmanje jedna osoba poginula je u klizištu na autocesti 99 u blizini Pembertona oko 160 kilometara sjeveroistočno od Vancouvera.

Spasilačke ekipe pretražuju područje u potrazi za preživjelima i povrijeđenima.

Kroz  luku u Vancouveru svake godine prođe tereta u vrijednosti  440 miliona dolara, od automobila do osnovnih životnih potrepština.

Pokrajinski ministar saobraćaja Rob Fleming rekao je na konferenciji za novinare da je to “najgora oluja u ovom vijeku”.

Hiljade domova u Britanskoj Kolumbiji evakuisano je nakon padavina, koje su za 24 sata bile kao mjesečni prosjek padavina u regionu.

Svih 7.000 stanovnika Merritta, oko 200 milja sjeveroistočno od Vancouvera, u ponedeljak su dobili naredbu da napuste svoje domove.

U utorak je tamo pao snijeg, a u gradu su se mogli vidjeti automobili kako plutaju u ledenim poplavnim vodama.

Helikopterske posade su, takođe, poslate u planinski grad Agassiz, kako bi spasili oko 300 ljudi koji su ostali zarobljeni na odsječenom putu.

Kiše i vjetrovi od ponedeljka uglavnom su stali do utorka popodne, ali je nekoliko lokalnih zajednica ostalo odsječeno.

(Fena)