Slika umjetnice Fride Kahlo podata na aukciji za rekordnih 34,9 miliona dolara

Autoportret meksičke umjetnice Fride Kahlo prodat je posredovanjem aukcijske kuće Sotheby’s u New Yorku za rekordnih 34,9 miliona dolara (25 miliona funti).

To je najviša cijena ikad plaćena na aukciji za jedno latinoameričko umjetničko djelo, javlja Sky News.

Rekord je prethodno postavio Diego Rivera, s kojim je Kahlo imala decenijama dugu burnu vezu. Njegov rad prodat je 2018. godine za 9,76 miliona dolara.

Rad Fride Kahlo imena “Diego y Yo” bio je jedan od posljednjih autoportreta koje je naslikala.

Rad prikazuje uplakanu Kahlo sa suprugom naslikanim iznad njenih očiju u formi trećeg oka.

Na njemu je prikazana Frida i njen suprug i fatalna ljubav, Diego Rivera. Rad govori puno o muškarcu koji joj je uzrokovao veliku patnju uprkos tome ili baš zato što ga je beskrajno voljela.

“Imala sam dvije teške nesreće u životu”, znala je govoriti Frida. „Prva je bila kada me je pregazio tramvaj, druga je bila Diego.”

Njena djela prepoznatljiva su upravo zahvaljujući njenom liku. Kahlo je gotovo bez izuzetka crtala autoportrete, na kojima je odjevena u meksičku narodnu nošnju, gusta crna kosa joj je uređena kontrastnim šarenim cvijećem, a duboke oči istaknute spojenim tamnim obrvama. Njena nekonvencionalna ljepota naglašena je osebujnim slikarskim stilom.

Ista aukcijska kuća prodala je ovo djelo prije više od 30 godina. Tada ga je kupila kolekcionarka i trgovkinja umjetninama Mary-Anne Martin za skromnih 1,4 miliona dolara. Bio je to potez koji se pokazao kao pametna investicija.

Tada je to bilo prvo djelo nekog latinoameričkog umjetnika koje je premašilo cijenu od milon dolara.

(Fena)