Određen pritvor za bivšu tužiteljicu, Canjugu i ostale okrivljenike

Sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u srijedu istražni zatvor za svih petoro osumnjičenika, među kojima su bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin i nekadašnja članice Uprave Agrokora Piruška Canjuga, a koji su uhapšeni u utorak u dva kraka istrage DORH-a i Pnuskoka.

Istražni zatvor je, uz Alerić Puklin (48) i Canjugu (56), određen i bivšem direktoru Hrvatske lutrije Željku Fadljeviću (46), suprugu nekadašnje tužiteljice Goranu Puklinu (47) i vlasniku firme Fleksbit Tomislavu Gligori (36).

Sudija istrage sinoć je odredio je svim okrivljenicima pritvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, dok je Gligori i Puklinu određen pritvor i zbog opasnosti od ponavljanja krivično djela.

Hina iz izvora bliskih istrazi doznaje da je Piruški Canjugi određen pritvor zbog opasnosti od uticaja na samo dva svjedoka – njenog supruga Zlatka Canjuge i bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, te će bivša članica uprave koncerna biti puštena da se brani sa slobode nakon što se ispitaju njih dvojica.

Svih petoro okrivljenika, koje Uskok sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, podsticanja i pomaganja u zloupotrebi položaja i ovlaštenja, nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju, te zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, prevezeni su nakon istražnog ročišta u policijski pritvor na zagrebačkim Oranicama.

Direktorat policije je precizirao da se bivša zamjenica županijskog državnog tužiocu u Zagrebu Mirela Alerić Puklin, koja je do februara 2019. godine radila na predmetu Agrokor, sumnjiči da je optuženoj u tom predmetu Piruški Canjugi, putem svogsupruga Gorana Puklina i poznanika Canjugine porodice dostavljala važne informacije o stanju predmeta i tajnom postupanju državnog tužilaštva.

Policija sumnja da je bivša tužiteljica nekadašnjoj članici Uprave Agrokora davala uputstva o načinu i sadržaju odbrane, te radnjama koje bi trebala preduzeti kako bi izbjegla krivičnu odgovornost.

Alerić Puklin, dodaje policija, sumnjiči se da je Canjugi otkrila kako se u saradnji s Pnuskokom provode istražuju poslovni događaji i osobe prema kojima je istraga usmjerena, naglašavajući pritom intenzitet provedenih istražnihradnji.

(Fena)