Kamala Harris postaje prva žena s predsjedničkim ovlaštenjima tokom odsustva Bidena

Predsjednik Joe Biden u petak će privremeno prenijeti ovlaštenja na podpredsjednicu Kamalu Haris, obzirom na to da će se morati podvrgnuti kolonoskopiji, zahvatu koji se radi pod opštom anestezijom.

Harris tako postaje prva žena koja će preuzeti predsjednička ovlaštenja,  dok Biden bude pod anestezijom za rutinsku kolonoskopiju, rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

“Podpredsjednica će za to vrijeme raditi iz svoje kancelarije u Zapadnom krilu”, rekla je Psaki.

Biden je u petak ujutro stigao u Medicinski centar Walter Reed, kako bi se podvrgao rutinskom godišnjem pregledu – njegovom prvom pregledu na funkciji kao najstarijeg predsjednika u prvom mandatu u istoriji SAD-a.

Rutina je da podpredsjednik preuzima predsjednička ovlaštenja dok se predsjednik podvrgava medicinskoj proceduri koja zahtijeva anesteziju.

Podpredsjednik Dick Cheney je to učinio u više navrata, kada je tadašnji predsjednik George W. Bush bio podvrgnut rutinskoj kolonoskopiji, podsjeća CNN.

Ranije ove godine, bivša glasnogovornica prijašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, Stephanie Grisham snažno je implicirala da je Bidenov prethodnik bio podvrgnut kolonoskopiji u tajnoj posjeti Walteru Reedu 2019. godini, ali je to prešutila kako bi se izbjeglo prenošenje predsjedničkih ovlaštenja na tadašnjeg podpredsjednika Mikea Pencea.

(Fena)