Krizni štab SKB Mostar pozdravio odluku Kriznog štaba Federacije BiH

Krizni štab Sveučilišne kliničke bolnice Mostar podržava odluku Kriznog štaba Federacije BiH, kojom se od 20. decembra uvodi mjera, koja podrazumijeva primjenu pravila “vakcinisan, testiran, prebolio”.

“Tako su to učinile sve vodeće svjetske zemlje, a koliko nam je poznato, zadnja država u Evropi koja će provesti navedeno pravilo je BiH. Iako svi zdravstveni radnici u svom radu svakodnevno provode niz mjera sprječavanja infekcija unutar bolničkog sistema, činjenica je kako smo nezadovoljni relativno niskom procijepljenosti radnika SKB-a, koja je oko 35 posto”, saopšteno je iz SKB-a Mostar.

Iz Kriznog štaba mostarske bolnice pozvali su javnost, posebno zdravstvene radnike koji se do sada nisu vakcinisali protiv koronavirusa, a nemaju medicinske kontraindikacije za vakcinisanje, da to što prije učine, jer je to “jedini izlaz iz ove pandemije”.

Naglašavaju kako su, osim odgovornosti prema sebi i svojim bližnjima, medicinski radnici odgovorni i prema pacijentima.

“Istorija je više puta dokazala da se najveće pobjede ostvaruju isključivo zajedničkim snagama onih koji su se borili. U ovoj pandemiji, oslonjeni na medicinsku nauku i glas naših ljekaraa, udružimo se u jedinstvenom cilju, a to je zdravlje svih nas i završetak pandemije od koje smo svi umorni, a ponajviše upravo zdravstveni radnici”, navodi se u saopštenju.

(Fena)