Pretežno oblačno

Jutros našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Sanski Most 0 stepeni, Bjelašnica, Bugojno, Zenica 1, Tuzla 2, Sarajevo 4, Drvar, Ivan-sedlo 5, Bihać, Gradačac 8, Grude, Livno 9, Mostar 10, Neum 13 stepeni.

Danas će u našoj zemlju preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Prije podne slaba kiša ponegdje u Hercegovini i na sjeverozapadu Bosne. Poslije podne i u večernjim satima kiša u većini područja.

Vjetar slab uglavnom sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 6 do 12, na jugu od 13 do 17 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati, što će uzrokovati jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata, izraženije u drugom dijelu dana.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, reumatskih bolova, malaksalosti, a opštu sliku dodatno će usložnjavati pad temperatura sa noćnim satima.

Poželjno je umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Gusta magla smanjuje vidljivost

Gusta magla smanjuje vidljivost dionicom autoputa A-1 Lepenica-Zenica sjever, kao i na dionicama dolinom rijeka: Save, Vrbasa, Drine, Bosne, Lašve i Spreče. Slabija kiša pada na širem području: Mostara, Čapljine i Neuma. U ovim područjima kolovoz je mokar ili vlažan, pa savjetujemo opreznu vožnju i obavezno držanje odstojanja između vozila. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Za danas je najavljen početak sanacionih radova na magistralnom putu Jablanica-Mostar (na dijelu Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), zbog čega će se svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 08 do 16 sati saobraćati naizmjenično-jednom trakom.

Na putu Vrbaška-Draksenić (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina) obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na teritiroji opštine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), a alternativni pravac je preko Banja Luke i Prijedora.

Na magistralnom putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever zbog sanacionih radova na mostu saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Kladanj-Tuzla (u blizini kamenoloma u Stuparima), Nemila-Žepče (Želeće), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)