Fotografije “progovorile” o problemima osoba s invaliditetom i pravu na kretanje

Izložba pod nazivom “Kad fotografije progovore” otvorena je u ponedeljak naveče u Centru za kulturu Mostar, gdje su prikazane fotografije koje su poslužile kao pokretači rasprava o određenim temama iz oblasti ljudskih prava.

Ovaj projekat nastao je u okviru alumni grupe Akademije političke odgovornosti, koju organizuje Fondacija “Boris Divković”, u saradnji s “Centre Party International Foundation” i “Heinrich Böll Stiftung”.

Narcisa Semić, ispred Fondacije “Boris Divković” kazala je kako je riječ o projektu alumnista Akademije političke odgovornosti koji koriste kulturu u borbi za ljudska prava čime otvaraju važne društvene teme.

“U ovom slučaju, to su fotografije koje govore o ljudskim pravima, odnosno o njihovom kršenju. Fokus smo stavili na prava osoba s invaliditetom prilikom kretanja, jer Mostar ima brojne neprilagođene prilaze, a samim tim prepreke za slobodno kretanje pojedinaca”, naglasila je Semić.

Dodala je kako izložene fotografije, pored ovog problema, govore i o drugim temama kao što su balkanska ruta i aktivizam mladih, koronavirus i ekonomija, te koronavirus i mentalno zdravlje.

“Umjetnost i kultura mogu biti pokretači u našem društvu, jer na kreativan način javnosti govore o problemima, njihovom razvoju i načinu njihovog rješavanja”, zaključila je Semić.

Na panel raspravi o problemu kretanja osoba s invaliditetom govorili su majka četrnaestogodišnjeg djeteta s invaliditetom Nives Blažević ispred inicijative “Za pristupačni Mostar” i Marin Bago ispred Udruženja za zaštitu potrošača Futura.

Blažević je kazala kako su u fokusu večerašnjih razgovora arhitektonske prepreke u Mostaru koje onemogućavaju adekvatan prolaz i pristup osobama s invaliditetom, kao i starijim, nemoćnim osobama i majkama s dječjim kolicima.

Naglasila je kako je važno da se na ovakve probleme skreće pažnja javnosti, ali i da odgovorni ne zaborave običnog pješaka, bez obzira na njegove mogućnosti. Pored nepristupačnih ulaza u državne institucije i škole, smatra da postoji i nemar pojedinih vozača koji svoja vozila ostavljaju na trotoaru.

“Vozači smatraju kako su automobil ostavili samo na nekoliko minuta, ali pješaka u tim trenucima tjeraju da ga zaobilazi i silazi na kolovoz, čime ga dovodi u opasnost”, istakla je Blažević, izrazivši nadu da će u tom kontekstu biti više razumijevanja.

Do sada je održano šest online sesija u kojima je fokus stavljen na kršenje ljudskih prava i učešće zajednice u rješavanju tog problema, te na ulogu dijaloga kao principa i početne točke u svim ovim koracima.

Gostujući sagovornici bili su eksperti iz oblasti ekonomije, psihologije, medija i aktivisti.

(Fena)