Rudari za danas najavili protest ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu

Radnici sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda BiH, danas će ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu održati protest.

Na protestu će, između ostalog, biti  zatraženo stavljanje van snage spornih pravilnika,  smjena generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Protest je zakazan za 11 sati, a Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

“Mora se dati konačan odgovor za preko 6.800 radnika u rudnicima uglja u sastavu Koncerna EPBiH: Ima li tu više posla ili nema”, poručio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić.

Upravni odbor ovog sindikata  odluku o organizaciji protesta donio je na vanrednom zasjedanju održanom 17. novembra ove godine, kada su razmatrali aktuelnu problematiku o stanju u rudnicima FBiH iz sastava koncerna JP Elektroprivreda BiH, a ta odluka je i juče potvrđena na sjednici u Zenici.

Zbog  održavanja protesta, kako je ranije najavljeno, biće izmijenjen saobraćaj u dijelu grada gdje je smještena Vlada FBiH.

(Fena)