U Sloveniji spori pad broja novih zaraza, normalizacija još daleko

Slovenija u utorak bilježi spori pad četvrtog talasa epidemije koronavirusa, premda se veće smirivanje očekuje tek prema sredini decembra, dok se smanjenje pritiska na bolnice ne očekuje prije kraja ove ili početka iduće godine.

U ovoj zemlji je u zadnja 24 sata bilo 3.394 novozaraženih i 23 umrlih među oboljelima od covida-19, uz 46,2 posto pozitivnih testova, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Broj zaraza smanjen je u odnosu na prethodni dan za 372 slučaja, a manji je i u odnosu na stanje od prije sedam dana kad su zabilježene 3.763 infekcije, uz 49,2 posto pozitivnih nalaza, prenosi Hina.

Iz instituta “Jožef Štefan”, koji za vladu radi projekcije epidemije, saopšteno je da epidemija polako opada, ali da je ključno ispunjavati sve propisane mjere kako se zemlja ne bi našla u situaciji da uvodi “lockdown” onakvog tipa za koji se odlučila susjedna Austrija.

Glavna epidemiologinja Mateja Logar ocjenjuje da bi do izrazitijeg smirivanja stanja u Sloveniji moglo doći oko 10. decembra, a da će do normalizacije stanja u bolnicama doći tek krajem godine ili početkom iduće i zato je oprezna s ocjenama o tome koliko je sadašnji trend sporog usporavanja epidemije realan.

U bolnicama je trenutno 1.153 oboljelih, što je 0,8 posto manje nego dan ranije, a broj onih na intenzivnim odjelima povećan je za 2,5 posto, na 283 covid pacijenta kojima treba intenzivna zaštita.

Najteže stanje je u Mariboru, gdje upozoravaju da su prisiljeni obustaviti najveći dio svih ostalih programa, jer je na bolovanju 450 zaposlenika te bolnice.

“Nedostaje nam kadra i bojim se da će žrtava biti sve više”, kazao je za medije stručni ravnatelj bolnice u Mariboru Matjaž Vogrin, dodavši da im za covid oboljele nedostaju 53 postelje i da bi hitno u Sloveniji kapacitete za prijem intenzivnih slučajeva trebalo povećati za 300.

(Fena)