Na području HNK-a zatečeno jedanaest neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Mostar u utorak su izvršili 28 inspekcijskih kontrola tzv. akcija, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području: Mostara, Čapljine, Jablanice i Konjica, a cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno, saopšteno je iz PU FBiH.

U ovim kontrolama, inspektori Porezne uprave otkrili su 11 neprijavljenih radnika, 8 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 1 obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i 2 objekta koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskalizovanog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, zapečaćeno je 6 objekata i izdato je 14 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 30.800 KM.

V. B.

(NovaSloboda.ba)