NASA lansirala letjelicu za testiranje koncepta odbrane od asteroida

NASA je lansirala svemirsku letjelicu u utorak naveče u misiji čiji je cilj da pomjeri asteroid kako bi utvrdila može li spasiti Zemlju od mogućeg uništenja u sudaru s drugim svemirskim tijelima.

Svemirska letjelica DART (Test preusmjeravanja dvostrukog asteroida) poletjela je iz baze svemirskih snaga Vandenberg na vrhu rakete SpaceX Falcon 9 u sklopu  projekta vrijednog 330 miliona dolara i uz zvuke iz filma Brucea Willisa “Armagedon”.

Ako sve bude u redu, u septembru 2022. godine će testirati svoju tehnologiju skretanja asteroida prečnika 160 metara, brzinom od 24.139 km/h.

“Ovo neće uništiti asteroid. To će ga samo malo pomjeriti”, rekla je službenica misije Nancy Chabot iz Laboratorija za primijenjenu fiziku Johns Hopkins, koji upravlja projektom, javlja Associated Press.

Cilj DART letjelice biće skretanje asteroida Dimorphos srednje veličine, koji orbitira oko mnogo većeg asteroida Didymosa, a ovo će biti prva potpuna demonstracija ovakve vrste tehnologije za odbranu planete.

Par ne predstavlja opasnost za Zemlju, ali naučnicima nudi način mjerenja efikasnosti sudara.

Dimorphos završi jednu orbitu oko Didymosa svakih 11 sati i 55 minuta.

Promjena orbitalnog perioda mjeriće se teleskopima na Zemlji. Minimalna promjena da bi se misija smatrala uspješnom je 73 sekunde.

(Fena)