Osječki sudija Vekić i prijateljica uhapšeni zbog pranja novca

Suspendovani sudija osječkog Županijskog suda Zvonko Vekić i njegova prijateljica Nataša Sekulić uhapšeni su u srijedu ujutro u Osijeku zbog sumnje u pranje novca.

Vekićeva advokatica Gordana Vrandečić kazala je Hini da u ovom trenutku još ne zna razlog njegova hapšenja, te da ne zna kada će privedeni sudija i njegova prijateljica biti dovedeni na ispitivanje.

Sudija Vekić bio je uhapšen u lipnju ove godine, skupa s još dvojicom sudijaa osječkog Županijskog suda Antom Kvesićem i Darkom Krušlinom, nakon što ih je pravosnažno osuđeni bivši čelnik “Dinama” Zdravko Mamić optužio za primanje mita od 400 hiljada eura.

Protiv njih je potom pokrenut disciplinski postupak, a predsjednik osječkog Županijskog suda tražio je da ih se trajno razriješi sudijske dužnosti.

Policija je, ne otkrivajući identitet, potvrdila da je osječki PNUSKOK, u saradnji s Uskokom i Samostalnim sektorom za finansijske istrage Ministarstva finansija Hrvatske, nastavio kriminalističko istraživanje nad dvije osobe zbog sumnje u pranje novca, prenosi Hina.

U policiji kažu da je u toku provođenje hitnih dokaznih radnji, te da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku dok će krivičnana prijava biti podnesena Uskoku.

I Uskok je potvrdio da su hapšenja provedena zbog sumnje u krivičnono djelo pranja novca “u vezi s krivičnim djelima protiv službene dužnosti koja su od ranije predmet istrage”.

“U ovom trenutku može se potvrditi da jedna od osoba protiv koje se provode hitne dokazne radnje obavlja dužnost u tijelu sudskee vlasti, te je u odnosu na tu osobu zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudskoo vijeće i odobrilo. Uskok će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravovremeno obavijestiti javnost”, ističu u tužilaštvu.

(Fena)