Rudari nastavljaju proteste, ne žele pregovarati o svojim zahtjevima

Rudari, koji od juče protestuju pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, proveli su noć na otvorenom i danas, kako kažu, nastavljaju proteste istrajavajući u svojim zahtjevima.

Rudarima sedam rudnika u Federaciji BiH, koji su dio koncerna Elektroprivreda BiH, tokom noći građani Sarajeva su donosili deke i hranu. Ponovo su pozvali sve radnike i građane da im pruže podršku i pridruže im se u ulici Hamdije Čemerlića.

Ova ulica i danas je blokirana, a MUP-a Kantona Sarajevo juče je objavio da oni neće ići u deblokadu.

Vlada je sinoć formirala pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara, ali rudari su odbili pregovore, ističući da o svojim zahtjevima ne namjeravaju pregovarati.

Oni traže stavljanje van snage pravilnika po kome se visina osnovne plate kopača u jami sa sadašnjih 850 KM smanjuje na 570 KM, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić poručio je danas da neće odustati od svojih zahtjeva i da je ovo trenutak u kome “ne smiju biti poraženi”.

Nakon sinoćnjeg sastanka sa članovima Vlade, sindikata, direktora Elektroprivrede BiH i Upravnog odbora, premeijer Novalić kazao je da je želio čuti šta je tačan problem, ali da, nažalost, nije dobio odgovor.

“Želio sam čuti šta je tačan problem i, nažalost, nisam dobio odgovor i u tom smislu smo formirali pregovaračku skupinu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem”, kazao je Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je kazao kako su na sastanku iznijeli zahtjeve sindikata, te analizirali svaki od osam istaknutih zahtjeva.

“Neki od zahtjeva su logični i prihvatićemo ih, neki ne i treba razgovor. Nemoguće je smijeniti svih sedam direktora, doveli bismo sve u kolaps”, kazao je federalni ministar, istakavši kako su neki od zahtjeva prihvatljivi odmah, ali i da dalje treba pregovarati.

(Fena)