U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini umjereno oblačno i sunčano

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -3 stepena, Livno -2, Gradačac, Grude i Tuzla 0, Bijeljina, Doboj, Drvar, Ivan-sedlo, Prijedor i Sokolac 1, Bugojno 2, Bihać, Sanski Most i Srebrenica 3, Banja Luka, Sarajevo i Zenica 4, Trebinje 7, Mostar i Neum 10 stepeni.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku dana smanjenje oblačnosti. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.

Vjetar slab do umjeren istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 4 do 10, na jugu od 10 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Postepena stabilizacija vremenskih prilika pozitivno će djelovati na opštu sliku.

U jutarnjim i večernjim satima neophodno je posvetiti više pažnje oblačenju, obzirom da će biti hladno i uz veći sadržaj vlage u vazduhu.

Takođe, moguće su i pojačane epizode onečišćenja zraka u gradovima.

Tokom dana ugodnije, uz ne suviše veliki porast temperatura i povremene sunčane intervale.

Opšta slika ljepša na jugu zemlje.

—–

BIHAMK

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na području Mliništa (Glamoč-Mrkonjić Grad), Oštrelja (Bosanski Petrovac-Drvar) i Rostova (Bugojno-Novi Travnik), kao i na dionicama Lanište-Ključ i Žepče-Doboj, te uz rijeku Spreču. Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Za danas je najavljen početak radova na izgradnji pješačke staze u naselju Olovske Luke, na magistralnom putu Olovo-Kladanj. U vremenu od 07 do 16 sati vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom.

Zbog minerskih radova, danas će od 11,30 do 14,30 sati za saobraćaj biti zatvoren put Šipovo-Kupres (u Novom selu).

Na putu Vrbaška-Draksenić (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina) obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na teritoriji opštine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), a alternativni pravac je preko Banja Luke i Prijedora.

Na magistralnom putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, zbog sanacionih radova na mostu, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su sanacioni radovi na magistralnom putu Jablanica-Mostar (na dijelu Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), zbog čega se svakim danom (osim nedjelje) od 08 do 16 sati saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Kladanj-Tuzla (u blizini kamenoloma Stupari), Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Nemila-Žepče (Želeće), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima, trenutno se ne čeka duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)