Mijatović: Akademija u Banjoj Luci povodom Dana državnosti BiH

Podpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Vojin Mijatović najavio je da će u Banjoj Luci biti održana svečana akademija 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

“Nakon političkih pritisaka, zabrana, ipak svečana akademija, povodom Dana državnosti BiH. Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, svi u Banju Luku 25. novembra. Bosna i Hercegovina, ni srpska, ni bošnjačka, ni hrvatska, ali i srpska i bošnjačka i hrvatska, zemlja svih nas”, napisao je, među ostalim, na svom FB profilu.

Akademija za Dan državnosti BiH biće održana na Banjalučkom velesajmu, s početkom u 18 sati.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se od kraja rata 1995. godine, u dijelu države dok se u Republici Srpskoj taj dan ne smatra praznikom.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova država bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa istorijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

(Fena)