Privrednici u HNK-u očekuju javni poziv za dodjelu sredstava podrške privredi – Vlada HNK na potezu

Javni poziv za podršku razvoju malih i srednjih firmi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu – ”Subvencije privatnim poduzećima i preduzetnicima“ – još uvijek nije raspisan, premda se bliži kraj godine.

Suočeni s brojnim izazovima u poslovanju koje donosi pandemijsko vrijeme, podrška kantonalne Vlade kroz godišnji javni poziv za dodjelu sredstava privatnim firmama i poduzetnicima izuzetno je važna.   

Pomoć Vlade HNK preduzetništvu u vrijeme pandemije je izuzetno važn


Ove godine, budžetom Hercegovačko-neretvanskog kantona planirano je 1,2 miliona konvertibilnih maraka za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, koja trebaju biti dodijeljena privatnim firmama i preduzetnicima u kantonu.

Premda je riječ o ograničenim sredstvima, shodno trenutnim budžetskim mogućnostima, pomoć malim i srednjim firmama u pandemijskom vremenu je vrlo važna, smatraju u Udruženju za preduzetništvo i posao LiNK Mostar.   

„Svaka podrška Vlade HNK poduzetništvu u vrijeme pandemije je dobrodošla, s tim da smatramo da bi ubuduće trebalo odvajati više sredstava da bismo pokrenuli nove biznise i održali postojeće“, istakao je Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za preduzetništvo i posao LiNK Mostar. 

Bez subvencija Vlade HNK-a, pozitivni pomaci kantonalne privrede u kontekstu održavanja postojećih poslova ali i tehnološkog razvoja te istupanja na nova tržišta, znatno su otežani. Prošle godine, javni poziv za dodjelu sredstava raspisan je sredinom septembra, dok ove godine privrednici još uvijek nemaju priliku aplicirati za sredstva.   

Privatne inicijative nisu dovoljne – firmama u HNK-u je potrebna dodatna podrška


Pored vlastitih inicijativa malih i srednjih firmi, tokom godine, podršku privrednicima s fokusom na rastući metalni sektor u Hercegovačko-neretvanskom kantonu do sada je pružio projekat BetMet, koji provodi udruženje LiNK, zajedno s partnerima. 

Tako je, između ostalog, kroz BetMet projekat podržana izgradnja kapaciteta 10 malih i srednjih preduzeća obukom kadrova, radom na osvajanju novih tržišta i podrškom da povećaju nivo digitalizacije, što je izravno stvorilo priliku za unaprjeđenje proizvodnje i povećanje konkurentnosti firmi u metalnom sektoru Hercegovine.

Projekat BetMet je dio EU4Business projekta, koji finansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke, a implementira ga Udruženje poduzetnika LiNK s partnerima. Projektni tim BetMet pruža punu podršku Vladi HNK-a i privrednicima u njihovom nastojanju da poboljšaju privredno okruženje i nastave razvoj s fokusom na izvoz. U sklopu zajedničkog nastojanja za razvojem privrede HNK-a, izuzetno je važna podrška Vlade kroz dodjelu sredstava malim i srednjim firmama putem javnog poziva. 

EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba

(NovaSloboda.ba)