Oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme s kišom.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Bihać i Zenica 4, Banja Luka, Gradačac, Prijedor, Sanski Most i Sokolac 5, Bijeljina 6, Ivan-sedlo 7, Drvar 8, Bugojno i Sarajevo 9, Trebinje i Tuzla 10, Grude i Mostar 11, Neum 12 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U Hercegovini tokom cijelog dana sa kišom ili pljuskovima. U Bosni kiša uglavnom prije podne. Nove padavine u Bosni tokom noći na subotu.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 6 i 12, na jugu zemlje do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati, izraženije u drugom dijelu dana.

Pri tome će opšta slika pretežno biti ljepša u Bosni, ponajviše zbog djelimično stabilnijeg vremena.

Tegobe kod hroničnh bolesnika trebale bi se umanjiti. Na jugu će preovladavati promjenljivo vrijeme, što bi kod osjetljivih osoba moglo uzrokovati poteškoće, poput glavoboje, nervoze, nesanice.

Mada će biti malo toplije u odnosu na protekli period, neophodno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju i ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Vozi se po pretežno mokrom kolovozu

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz karakteriše saobraćajnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove moguća je smanjena vidljivost zbog magle. Zbog kišnih padavina povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Na putu Vrbaška-Draksenić (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina) obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na teritoriji opštine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), a alternativni pravac je preko Banja Luke i Prijedora.

Na magistralnom putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever zbog sanacionih radova na mostu saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Olovo-Kladanj-Tuzla (Olovske Luke i u blizini kamenoloma Stupari), Konjic-Jablanica-Mostar (tunel Crnaja i dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Nemila-Žepče (Želeće), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)