Tužilaštvo BiH: Selmo Cikotić oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Selme Cikotića (1964.), rođenog u Ivangradu (Crna Gora), državljanina BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Cikotić se tereti da je od 2009. do 2011. godine, dok je obavljao funkciju ministra odbrane BiH, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra, tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, muniicije i vojne opreme.

U optužnici se navodi da je optuženi, potpuno nezakonito i zaobilazećei predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je preduzeću „Scout“ d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i municije koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju, kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, pa je na taj način oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM, kao i drugim pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu.

Optuženi se tereti da je kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, na poziciji državnog ministra odbrane, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugom korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(NovaSloboda.ba)