Mostar Kultur Punkt: Novi konceptualni program za unapređenje urbane kulture

Udruženje Rezon, zvanična platforma Street Arts Festivala Mostar, organizuje novi  konceptualni program Mostar Kultur Punkt, koji će se održati od 1. do 7. decembra. Objediniće različite sadržaje na više lokacija u gradu, koje će biti punktovi kreativnosti,  progresa i edukacije, gdje će se, takođe, okupiti pojedinci koji su svojim djelovanjem dali veliki doprinost kulturnoj sceni.  

Program se realizuje uz prijateljsku i partnersku podršku Goethe-Instituta BiH, u okviru projekta IchBiH.ba koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika kroz podršku lokalnim inicijativama u BiH.

U Zagrebačkoj ulici tokom realizacije programa biće lociran Mural Punkt, koji je dobro  poznat koncept građanima Mostara. Lokalne autorice Karla Ćosić i Iris Ivković i ulični umjetnik iz Sarajeva Benjamin Čengić radiće na tematskoj intervenciji. Ova ulica dobiće svoj prvi mural većih dimenzija, koji će impresivnim koloritom i motivom dati potpuno novu vizuelnu dinamiku prostoru. 

Od 1. do 4. decembra Kultur Stadt Punkt biće u Srednjoj školi likovnih umjetnosti „Gabrijel Jurkić“, gdje će mladi imati priliku da na edukativnoj radionici uče o savremenoj i javnoj umjetnosti kroz teoretski i praktični dio. Lokalni eksperti na ovom polju umjetnosti će tokom predavanja približiti srednjoškolcima njemačku umjetnost urbanog slikarstva. Nakon teoretskog dijela, učesnici radionice će imati priliku da izlaskom u javni prostor izraze svoje likovne sposobnosti i grad Mostar pretvore u svoje platno.

U subotu,  4. decembra, Musik Punkt će rasplesati Klub 27 u MC Pavarotti. Gostovaće DJ Tijana ILLMN iz Banje Luke, uz lokalnu podršku Ploggena, koji će nas provesti kroz muzičko istorijsko putovanje elektronike prije i nakon pada Berlinskog zida.

U nedelju, 5. decembra, OKC Abrašević će postati Graffiti Punkt i slušaćemo “Priče sa zidova”. Događaj će biti upriličen u vidu razgovora s jednim od pionira bh. graffiti i hip hop scene. Riječ je o Frenkiju, poznatom na graffiti sceni kao LACK. Do sada je objavio svoje dvije knjige koje je podržao Goethe-Institut BiH, u kojima se osvrće na nastanak prvih grafita na tlu BiH i uticaj njemačke scene na stvaranje njegovog ličnog rukopisa. Ovim događajem će se publika u Mostaru i šire upoznati sa graffiti kulturom, njenim temeljima na našim prostorima i izazovima s kojima se suočava i koje prevazilazi.

(NovaSloboda.ba)