Posljednja počast

Svako ko leži u Panteonu u Parizu može biti mrtav – ali je besmrtan.

Hram slavnih ponosne nacije je zadnje počivalište velikih ličnosti zemlje. Tamo će 30. novembra sa Cimetière de Monaco biti prevezena i Josephine Baker, koja je umrla 1975. godine.

“Bila je umjetnica, prva crnačka međunarodna zvijezda, kubistička muza, borac otpora u Drugom svjetskom ratu, aktivna uz Martina Luthera Kinga u borbi za građanska prava”, napisao je sin Brian o svojoj majci u peticiji za njen prijem u Panteon. Potpisalo ga je 38.000 Francuza.

A predsjednik, Emmanuel Macron se pobrinuo da se tako i dogodi.

Baker je bila svjetska zvijezda 1920.ih. Hot jazz je učinila društveno prihvatljivim, plesala u suknji od 16 banana. Vozila se kroz Pariz u kabrioletu, pored svog geparda Chiquita. Dozvolila je da je voze kroz Berlin u kočiji koju je vukao noj. Zvali su je crna Venera.

Josephine Baker je bila divlja, strastvena, ali je imala i ozbiljnu stranu. Morala je raditi kao kućna pomoćnica kad je imala osam godina, a drugi put se udala kada je imala 15 godina. Tokom svojih nastupa u SAD redovno se suočavala sa rasizmom.

Osjećala se bolje u Francuskoj i postala je francuska državljanka 1937. godine kroz brak sa velikim jevrejskim industrijalcem Jean Lionom. Kupila je dvorac u Francuskoj i tamo podigla dvanaestoro usvojene djece. Nazivala ih je njenom porodicom duginih boja, jer su dolazili iz devet zemalja.

Na kraju je Baker siromašna, živjela u kući u Monaku, samo uz pomoć princa Rainiera.

Sada će biti prebačena u Panteon, gde će se naći pored velikih imena poput Voltairea i Marie Curie.

Ona je tek šesta žena među 81 ličnosti koji se tamo nalaze – i prva crnkinja.

(bams)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)