Solidni rezultati brzoklizača na Svjetskom kupu i pored nikakvih uslova za treniranje

Seniorski reprezentativci Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track), Tarik Omeragić i Edin Branković, nastupili su na Svjetskom kupu u Dordrechtu (Holandiji) od 25. do 28.11. 2021, koji je bio četvrti, ujedno i posljednji kvalifikacioni za odlazak na Olimpijske igre 2022.

Oba naša reprezentativca klizala su u granicama svojih trenutnih mogućnosti. Tarik je imao dobar nastup na 500 m, gdje je ponovo oborio državni rekord, koji je postavio na prvom Svjetskom kupu u Kini. Taj rekord sada iznosi vrijednih 0:42.587, što je bilo dovoljno za plasman na 50. mjesto. Na 1500 m, u izuzetno jakoj konkurenciji, bio je 58. ali nije uspio ući u završni krug takmičenja i ponoviti uspjeh iz Mađarske, gdje je bio na 32. mjestu. Kad se saberu svi rezultati sa 4 Svjetska kupa, Tarik je u ovoj disciplini bio blizu plasmana među 36 najboljih brzoklizača svijeta koji su se kvalifikovali za nastup na ZOI 2022. Na 1000 m zauzeo je 77. mjesto.

Na 1000 i 1500 m, Edin Branković je bio 61., dok je na 500 m zauzeo 75. mjesto.

“Bez obzira na sve, Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine zadovoljan je sa nastupom naših reprezentativaca, a posebno na promociji i dostojanstvenom odnosu prema sportu i državi koju predstavljaju. Veliki je uspjeh izboriti nastup na najjačim takmičenjima i ravnopravno se nositi sa najboljim brzoklizačima svijeta koji imaju obezbijeđene sve uslove za pripreme od svojih država, između ostalog, stalan i značajan budžet za pripreme i nastupe, sa kompletnim pratećim timom, besplatno i neograničeno korištenje ledene plohe, opremu itd, dok naši reprezentativci nemaju ništa od toga, ni minimum uslova za ozbiljne pripreme. U Olimpijskom gradu nema ni ledene plohe, niti naznaka da će je i biti. Podsjećam da je ledena dvorana Zetra, nakon obnove 1999. godine od strane predsjednika MOK-a, namijenjena sportistima Bosne i Hercegovine. Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine u januaru iduće godine očekuje nastupi naših reprezentativaca na dva Evropska i jednom Svjetskom prvenstvu. Mi ćemo učiniti sve da našim takmičarima, zbog nedostatka podrške, ne bude uskraćena mogućnost nastupa”, kaže Zikrija Đonko, predsjednik Saveza klizačkih sportova BiH.

(NovaSloboda.ba)