Zbog omikrona, epidemiolozi u Srbiji traže pooštravanje mjera, stiže Sputnik Light

Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije dr. Predrag Kon, upozorio je kako se pojava nove varijante koronavirusa omikron ne smije ignorisati, dok je srbijanski ministar bez portfelja Nenad Popović izjavio za RTS da će ta zemlja uskoro dobiti vakcinu Sputnik Light.

Kon je naveo kako zbog nove varijante koronavirusa sve mjere treba podići ne jedan, već dva stepena.

Srbija će veoma brzo dobiti “Sputnik Light”, već za nekoliko sedmica i biće prva koja će registrovati tu vakcinu, kazao je za RTS Popović.

“Govorimo o prvih milion vakcina,a koje će građani Srbije moći koristiti kao najefikasniju vakcinu, kao treću, booster dozu i time ćemo podići zdravstveni potencijal”, naglasio je ministar.

Dodao je kako je s ruskim partnerima na Institutu Torlak Srbija proizvela 1,5 miliona vakcina Sputnjik V.

“Do kraja godine, proizvešćemo četiri miliona vakcina”, naveo je Popović, izrazivši nadu da će se nazalna vakcina protiv koronavirusa, u Srbiji početi proizvoditi u drugoj polovini sljedeće godine.

“Rusi kreću u proizvodnju negdje u maju ili junu. To je običan sprej, koji se daje kao kod prehlade. Tako će se davati i Sputnjik V vakcina. Siguran sam da ćemo uspjeti do jula ili avgusta sljedeće godine započeti i tu proizvodnju na Institutu Torlak”, kazao je srbijanski ministar.

Proizvođači vakcina uvjereni su da će moći brzo prilagoditi svoje vakcine ako se nova varijanta koronavirusa omikron proširi.

Novi soj – ranije poznat kao B.1.1.529 – karakterišju neke mutacije koje sugerišu da donosi povećan rizik od ponovne infekcije.

(Fena)