Lijepa, i drugačija

Na dodjeli nagrada American Music Awards (AMA), posebnu pažnju je privukla Winnie Harlow (27). Sve oči su bile okrenute prema njoj na crvenom tepihu, gdje je zablistala u mini haljini prekrivenoj perlicama i sitnim draguljima.

Ova nimalo obična Kanađanka, privukla je svu pažnju i svojim primjerom dokazala koliko je lijepo biti drugačiji. Osim po svojoj ljepoti, Winnie je prepoznatljiva i po svojoj jedinstvenosti – naočigled nesavršenom kožom.

Bolujući od vitiliga, stanja koje uzrokuje depigmentaciju na dijelovima kože, mlada manekenka još od malih nogu je “obilježena” za čitav život.

Mnogi su joj na početku karijere govorili da neće uspjeti, ali je to nije spriječilo u ostvarivanju njenih snova.

Postala je svojevrsno zaštitino lice osoba sa istom dijagnozom, neprestano radeći na tome da okolina bolje prihvati ovu kožnu bolest. Danas odiše samopouzdanjem, a upravo zbog svoje neobičnosti važi za jednu od najprepoznatljivijih modela današnjice.

Sarađivala je s nekim od najvećih imena iz svijeta mode, poput Victoria’s Secreta, Marc Jacobsa, Moshcina, Desiguala, Nike-a, Tommy Hilfigera i sl., a krasila je i naslovnice svjetski poznatih časopisa.

Vitiligo se očituje kada melanociti, ćelije odgovorne za pigmentaciju kože, odumru i postanu nestabilne za funkcionisanje.

(daily)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)