Ministarstvo prosvjete HNK-a raspisalo konkurs za stipendije

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona raspisalo je konkurs za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima prvog i drugog ciklusa visokog obrazovanja s područja tog kantona za akademsku 2021./2022. godinu.

Kandidat je obavezan prijaviti se putem on-line obrasca na internet stranici Ministarstva (VIDEO) koji, nakon popunjavanja, treba isprintati, potpisati i dostaviti zajedno s ostalom potrebnom dokumentacijom.

Konkurs za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja HNK-a u akademskoj 2021./2022. godini i Odluka o deficitarnim zanimanjima u akademskoj 2021./2022. godini može se pogledati na stranici Ministarstva u priloženim dokumentima.

Iz sredstava Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK-a, kantonalna Vlada je objavila, takođe, javni poziv za pomoć mladim naučnicima-istraživačima s područja tog kantona.

Aplikanti se mogu prijaviti za jedan od sljedećih programa sufinansiranja: troškovi III ciklusa obrazovanja (doktorskih studija), naučno-istraživački/umjetničko-istraživački rad u sklopu izrade doktorske disertacije, troškovi obrane doktorske disertacije, objavljivanje znanstveno-istraživačkih/umjetničko-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i učestvovanje na međunarodnim konferencijama, te podrška izdavanju novije naučme i stručne literature, te univerzitetskih udžbenika, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

(Fena)