Pretežno oblačno

Jutros je u Hercegovini, zapadanim i jugozapadnim područjima bilo pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim dijelovima malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Drvar i Ivan-sedlo -2, Jajce i Sarajevo -1, Grude, Sanski Most i Tuzla 0, Livno i Zenica 1, Mostar 2, Bugojno 3, Neum 5, Gradačac 6, Bihać 10 stepeni

Danas više oblačnosti u Hercegovini gdje se u večernjim satima očekuju pljuskovi. U Bosni malo do umjereno oblačno i sunčano, uz postupno povećanje oblačnosti u večernjim satima.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera, povremeno sa jakim udarima.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 5 i 10, na jugu do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Pod uticajem nadolazeće promjene vremena, kod osjetljivih osoba će se postepeno pojačavati tegobe vezane uz njihove bolesti.

Moguće su reakcije poput nervoze, reumatskih bolova, kardiovaskularnih smetnji i malaksalosti.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima. Opšta slika će tokom dana biti lošija u Hercegovini, a u večernjim satima pogoršaće se u cijeloj zemlji.

Mada se očekuju povremeni udari juga i dalje će većim dijelom dana biti hladno, stoga se preporučuje prikladno oblačenje i provođenje mjera zaštite od niskih temperatura.

—–

BIHAMK

Oprez zbog zaostalog snijega i leda

Zbog saobraćajne nesreće obustavljen je saobraćaj kod mjesta Poljice u blizini Maglaja, na magistralnom putu Maglaj-Doboj. U toku je policijski uviđaj.

Na dionicama u višim predjelima mjestimično ima zaostalog snijega i leda. Poledice ima i na dionicama preko mostova, kao i na prilazima tunelima. Upozoravamo i na mjestimično jače udare vjetra, posebno u sjeverozapadnim krajevima, kao i na učestale odrone. Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na putu Vrbaška-Draksenić (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina) zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na teritoriji opštine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), a alternativni pravac je preko Banja Luke i Prijedora.

Na magistralnom putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Olovo-Kladanj-Tuzla (Olovske Luke i u blizini kamenoloma Stupari), Konjic-Jablanica-Mostar (tunel Crnaja i dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Nemila-Žepče (Želeće), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)