Ukopan Derviš-Dundo Selimotić, mostarska legenda sevdaha

Otišao je čovjek u pravom smislu riječi. Sevdalija po vokaciji, čovjek velikog srca, koji je volio sve ljude i koji su njega voljeli. Dundo, dijete Mostara, bio je rado viđen u svim mahalama i sokacima, ljude je osvajao plemenitošću i dobrotom, a srca je razgaljivao samo njemu svojstvenim pjevanjem sevdalinki.

Dundo Selimotić je dijete Donje mahale i mahali se stalno vraćao. Raja su ga voljela, baš kao i on njih. Prostorije Udruženja Sinovi Mahale zračile su nekim čudnim, neobjašnjivim sjajem, kad bi Dundo ušao unutra. Sevdahom je liječio rane, radovao se kao malo dijete njihovim uspjesima. Sinovi Mahale uradili su ploču s imenima ljudi koji su pronijeli slavu Mahale, na kojoj je počasno mjesto pripalo Dundi.

“Naš Dundo bio je ikona Kluba Boemi i rijedak je bio dan da nije bio među nama. A tek kada bi pustio umilni glas i kada bi sevdah zamirisao svud oko nas, nestajali bi svi problemi. Dragi prijatelju, dragi naš Dundo, hvala ti za decenije prijateljstva i druženja, hvala za svaku pjesmu, radosti i trenutke koji će živjeti sve dok je nas. Počivaj miru i neka ti je laka mostarska zemlja”, rekao je Ismet-Gaga Šemrd, predsjednik Kluba Boemi oprašatjući se od Dunde Selimotića.

(NovaSloboda.ba)

Foto: Said Jazvin