Skočibušić: Sistem “covid potvrda” nam može pomoći da kontrolišemo pandemiju

Do sada u FBiH nije zabilježen nijedan slučaj zaraze Omicronom, ali se može očekivati s obzirom na to da se ta nova varijanta virusa proširila Afrikom i u dobrom dijelu evropskih zemalja, izjavio je za Fenu v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

Kazao je kako nema do kraja konkretnih i konačnih informacija o tom soju, te da se prate izjave Svjetske zdravstvene organizacije i stručnjaka iz Južnoafričke Republike.

“Čini se da ova varijanta ima nešto blaže simptome, ali da je puno zaraznija za cjelokupno stanovništvo. Ali, sigurno je da ćemo u idućim sedmicama znati puno više”, kazao je Skočibušić.

Komentarišući uvođenje pravila “vakcinisan-testiran-prebolio”, naglasio je kako je Zavod za javno zdravstvo FBiH podržao uvođenje “covid- potvrda” na Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva.

“Sistem bi trebalo primjenjivati, prije svega, u ‘podređenim fazama’, prvo starački domovi i zdravstvene ustanove, a onda javna uprava i druge ustanove. Taj sistem je do sada jedini razvijeni koji pokazuje određene mjere i efikasnost i on nam jedino može pomoći u ovom trenutku da kontrolišemo pandemiju”, ocijenio je direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Dodao je kako je juče Vlada FBiH donijela odluku da uvođenje tog sistema stavlja u nadležnost kantonalnim vladama, tako da bi se vrlo brzo trebalo vidjeti da li će on i koliko brzo zaživjeti.

Napomenuo je i kako je u FBiH prvom dozom vakcinisano 28,81 posto stanovništva, drugom 25,12 posto, a s trećom 0,27 posto stanovništva.

“Nama je najreferentniji ovaj podatak o 25,12 posto vakcinisanih, s tim da moramo znati da imamo i određeni broj stanovništva vakcinisan u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj”, kazao je Skočibušić.

Komentarisao je i mogućnost uvođenja obaveznog vakcinisanja, te kazao kako “mnoge evropske zemlje razmišljaju o tome, pa tako i mi”.

“Činjenica da nedovoljan postotak vakcinisanih doprinosi sporijem usporavanju pandemije nas na neki način primorava da vrlo aktivno razmotrimo tu ideju, tako da će se sigurno i ako dođe do takve odluke na vrijeme reći stanovništvu kako bi se preduzele mjere. Mi se i dalje nadamo da će stanovništvo individualno shvatiti važnost vakcinsanja i prihvatiti vakcinisanje kao vid borbe za zaštitu zdravlja”, poručio je v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

(Fena)