Kantonalni sud Zenica odredio jednomjesečni pritvor Fuadu Kasumoviću i Vahdetu Drini

Kantonalni sud Zenica prihvatio je  zahtjev Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i izdao rješenje za određivanje jednomjesečnog pritvora za zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića i Vahdeta Drinu, dok su tri osobe puštene da se brane sa slobode, te su im određene mjere zabrane.

Kasumović i Drino, koji je bio predsjednik Nadzornog odbora JKP “Zenicatrans-prevoz putnika”, uhapšeni su 1. decembra u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kodnog imena “Zenicatrans”.

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva ZDK-a i Kantonalnog suda Zenica, a zbog sumnje da su počinili organizovani kriminal na štetu tog gradskog preduzeća, nad kojim je otvoren stečajni postupak, uhapšeno je više osoba.

Tužilaštvo ZDK-a je zahtjev za jednomjesečni pritvor tražilo i za zaposlenicu Gradske uprave Zenica Almiru Baručija-Kapidžić (bivša predsjednica Skupštine “Zenicatransa”), Zlatka Osmanovića (bivši gradski pravobranilac) i internog revizora Grada Zenica Asmira Mašića, ali sud nije prihvatio te zahtjeve.

Oni će se braniti sa slobode, ali su im određene mjere zabrane. Uprkos najavi od četvrtka, Tužilaštvo ZDK, nakon ispitivanja, odustalo je od traženja pritvora za Besima Husakovića, bivšeg direktora tog preduzeća.

Njemu su, takođe, kao i za još četiri osobe, koje su puštene nakon ispitivanja u prostorijama SIPA-e,  dva člana Nadzornog odbora “Zenicatransa” i dva zaposlenika iz Zemljišno-knjižnog ureda Opštinskog suda Zenica, predložene mjere zabrane.

Uhapšenim se stavlja  na teret da su, od početka 2017. do 1. decembra 2020. godine, kako bi umanjili imovinu društva JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” Zenica”, Autobusku stanicu Zenica, a “na osnovu nepostojećeg duga prema Gradu Zenica”, prenijeli u vlasništvo Grada.

Grupa je te aktivnosti, smatra Tužilaštvo ZDK-a, preduzimala “s ciljem prouzrokovanja stečaja nad društvom”, te s ciljem oštećenja povjerilaca i onemogućavanja Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, kao i najvećeg povjerioca, da naplati svoja potraživanja prema poreznom obvezniku.

(Fena)