Ambasador Nelson uručio SIPA-i vrijednu donaciju

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, vojni ataše brigadir Michael Tarquinto i šef Ureda za obrambenu saradnju major Taib Grozdanić predali su danas Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) donaciju oklopnih terenaca, uređaja za noćno osmatranje, komunikacijske opreme i osobne zaštitne opreme u vrijednosti više od 1,5 miliona dolara, a koju će koristiti Jedinica za specijalnu podršku SIPA-e (JSP).

Ova oprema omogućiće Jedinici za specijalnu podršku SIPA-e da ispuni svoju važnu misiju pružanja zaštite građanima Bosne i Hercegovine.

“SAD su snažno posvećene vladavini prava i bezbjednosti u BiH. Američka ambasada smatra da je mandat SIPA-e za borbu protiv korupcije jedan od njihovih najvažnijih zadataka. To ostaje jedno od najizazovnijih pitanja za sigurnosnu zajednicu, kao i jedan od primarnih razloga zašto mladi ljudi u Bosni i Hercegovini razmatraju odlazak iz zemlje dok planiraju svoju budućnost. Ostajemo duboko posvećeni borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini i u regiji”, saopšteno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)