Preminula Marie Versini, neponovljiva Nchotschi

Marie Versini je glumila Nschotschi, sestru indijanskog poglavice Winetoua.

Francusku glumicu posebno je voljela njemačka publika u kinima.

Kada je 1963. godine preuzela ulogu Nschotchi, sestre naslovnog heroja, u filmskoj adaptaciji Karla Maya “Winnetou 1. dio”, preko noći je postala zvijezda – i nastalo je veliko zgražavanje kada je Nschotchi ubijena u filmu. Mario Adorf, koji je glumio njenog ubicu, nakon prikazivanja filma bio je psovan i vrijeđan. Producenti su kod Versini prepoznali potencijal zvijezde i uključili je u druge fimlske adaptacije djela Karla Maya, kao što je  “Šut”, “Der Schut” (1964).

Filmovi Karla Maya su Francuskinji ostvarili san iz djetinjstva, kako je kasnije govorila. Kao djevojčici, otac joj je poklonio roman “Winnetou” i dok ga je čitala zamišljala je kako bi bilo biti lijepa Nschochi. Kada joj je mnogo godina kasnije dozvoljeno da igra taj lik, dala je slobodu svojim “divljim” i “neobuzdanim” “instinktima”, i to je možda jedan od razloga zašto je liku mogla dati tako osvježavajuću živost.

Slično glumcu Pierre Briceu, Versini je čitavog života ostala povezana sa univerzumom Karla Maya. Vrlo malo njenih obožavalaca je znalo da je sa 17 godina postala najmlađi član Comédie-Française i da je glumila u nekim francuskim i engleskim produkcijama. Godine 2016. imala je jedno od posljednjih pojavljivanja u trodijelnoj TV seriji zasnovanoj na djelima Karla Maya.

Marie Versini umrla je 22. novembra u Guingampu u Bretanji

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)